Historien bag
Det hele begyndte i 2002. Mine børn gik i Skt Klemens Børnehave i Odense og for sjov skyld begyndte jeg at sy kostumer til børnehaven. Det var et hyggeligt og interessant projekt og det inspirerede mig meget at se, hvordan børnene brugte kostumerne. Efter mine børn havde forladt børnehaven, gik der en årrække hvor jeg ikke tænkte så meget på børnehavens brug af kostumerne.
Først syv år senere kontaktede jeg børnehaven for at høre, hvordan det var gået med kostumerne – de var så sjove at lave, tænkte jeg, måske skulle jeg bruge lidt tid på det igen. Jeg blev meget glad og positivt overrasket da jeg hørte, at kostumerne stadig ofte var i brug.
Samarbejdet begynder
Det motiverede mig virkelig til at udvikle nye kostumer og jeg spurgte Jytte Christiansen, som er pædagog i Skt. Klemens Børnehave, om vi kunne indlede et samarbejde. Målet var at afprøve og teste mine nye kostume-ideer med børn i børnehaven: Hvilke lege er populære? Hvad er vigtigt for børn og pædagoger i forhold til kostumer? Jeg undrede mig f.eks over, at alle børn leger «De tre bukke Bruse», men der fandtes ingen kostumer til dette eventyr. Derfor belv «De tre bukke Bruse» den første kostumeserie jeg kastede mig over. Andre kostumeserier til populære lege i børnehaven fulgte efter og blev testet af i flere børnehaver.
I 2011 havde jeg fået så mange positive tilbagemeldinger fra børnehaverne, at jeg bestemte mig for at finde en producent, som kunne producere kostumerne for mig. Det lykkedes og i 2012 fik jeg varer på lager.
Kostumer som pædagogisk redskab
I mellemtiden var jeg også blevet nysgerrig på hvad det er som sker med børn, når de tager et kostume på, for jeg så jo, at kostumerne var et springbræt til fantasiens verden! Ved hjælp af kostumer, blev det nemt for børnene at leve sig ind i en anden rolle og – måske endda – sprænge nogle personlige grænser.
For at få dybere indsigt i kostumernes betydning og muligheder som pædagogisk redskab, kontaktede jeg i 2012 pædagoguddannelsen omkring et samarbejde. Det resulterede i en stribe rapporter. Resultaterne herfra kan du læse mere om under «inspiration», hvor nogle af de pædagogstuderendes ideer præsenteres. Det er inspirerende læsning.
Jeg er meget stolt over, at det netop var pædagoguddannelsen på University College Lillebælt, UCL, som var de første der købte mine nyproducerde kostumeserier: «De tre bukke Bruse», «Kongeserie» og «Bondegårdsdyr».
Vigtig kulturarv
H.C. Andersens eventyr er vigtig dansk kulturarv, som der sagten kan arbejdes meget mere med i børnehaver og indskoling. I dag har jeg derfor to hovedfokus: udlejning af kostumer til H.C. Andersens eventyr og udvikling og produktion af inspirationsmaterialer, specielt til børnehaver og indskoling.
Det som startede for sjov i 2002, har udviklet sig til et seriøst projekt med spændende og givtige samarbejder. Nu er det ikke blot kostumer til leg, men også kostumer, der fungerer som pædagogiske redskaber og som kan knyttes helt op til læreplanstemaerne i skole og børnehave. Det er årsagen til at der idag er mange børnehaver i ind- og udland, som har glæde af kostumer fra mutter & mus.