Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/7/b/mutterogmus.dk/httpd.www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/f/7/b/mutterogmus.dk/httpd.www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 5598 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/f/7/b/mutterogmus.dk/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Inspiration til Luciaoptog i børnehaver - mutter & mus Notice:Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/7/b/mutterogmus.dk/httpd.www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 2018
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/7/b/mutterogmus.dk/httpd.www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 2018

Inspiration til Luciaoptog i børnehaver

By november 27, 2015Ikke kategoriseret

Inspirationsmateriale til Luciaoptog i daginstitutionen, udviklet med inspiration fra børnehuset Mælkebøtten i Odense.

Lucia-kjole fra mutter & mus

 

Mutter & mus har udviklet en Lucia kjole og har fået inspiration til hvordan man kan arbejde med Luciaoptog. Sidst er der nyttige links til Luciadragt, lys, krans, sange og også historien om Santa Lucia.

Nedenfor er et interview med institutionsleder Lilly Nissen fra BC Mælkebøtten i Odense, hvor de har samlet et lille Lucia hæfte, som tages frem hver år. Her er sangene er i, sammen med historien om Santa Lucia og en tegning som børnene kan farvelægge. Det er dejlig nemt at det ligger klar – lige til at bruge.

Hvornår starter I på at øve?
Mælkebøtten har arbejdet med Luciaoptog i mindst 10 år. Det foregår ved at vi starter med at øve fra midten af november – 3 gange om ugen – indtil optoget den 13. december på Luciadag.

Hvilke børn er med?
Det er børnehavens kommende skolebørn (de store bobler), fra de to stuer, som går med i optoget. Hvis de har lyst – og det har de næsten altid.

Hvem skal være Luciabruden?
Der trækkes lod mellem dem som gerne vil være Luciabrud.

Hvordan øver I?
Vi starter med at fortælle historien, og snakke om hvorfor vi fejrer Luciadag. Derefter øver vi:

 • Øve sang – alle børn kan den udenad fra de foregående år, og de elsker den. Vi har et lille sanghæfte med sangen i og så synger vi også 3 julesange.
 • Øve at gå – en fod foran den anden
 • Øve at gå i takt
 • Øve at gå i takt og synge sangen samtidig
 • Øve at gå i takt, synge sangen og holde lyset
 • Øve at gå i takt med partneren og holde den rigtige afstand
 • Øve det hele og gå Luciaoptogets rute

Generalprøve og selve optoget på Luciadagen den 13. december
Dagen før Luciadagen er der generalprøve i børnehaven. På selve Luciadagen (medmindre det er i en weekend) kommer forældrene til de børn som deltager i optoget (og evt. bedsteforældre).

 Sang
De elsker at synge, er der en som er specielt god til at synge får han/hun lov at synge solo, er der en som kan en engelsk julesang, får han/hun lov at synge den osv.

 Det bedste ved Luciaoptoget
Børnene oplever ved at øve sammen at være en del af fællesskabet. Børnene vil gerne vise at de kan løse opgaven og lykkes med optoget, og det lykkes kun hvis alle gør det, de skal gøre. Ofte leger børnene fra optoget også sammen om eftermiddagen. Og ikke mindst er det at vise forældrene ”at man kan”.

Nedenfor er en links til sange og historien, og forslag til Luciakjoler, lys og krans.

Luciakjole https://mutterogmus.dk/kostumer/luciadragt/

 1. Fås i to størrelser (3-4 år og 5-6 år).
 2. Kan bruges oven på barnets eget tøj.
 3. Nemt og enkelt – for både barn og pædagog.
 4. Kan vaskes i maskinen ved 40 grader, og skal ikke stryges.
 5. Stoffet krøller ikke og fremstår altid pænt – også næste år
 6. Holder i årevis – ligesom de øvrige produkter fra mutter & mus.
 7. IKKE bruges med levende ild
 8. Iintroduktionstilbud 150 kr. ex. moms.Lys IKEA har nogle meget fine ”stearinlys” med batterier – Stöpen Led lys. De er meget stemningsfulde og er helt ufarlige. http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/00282783/. Eller lav ”lys” af f.eks. køkkenruller beklædt med sølvpapir og silkepapir i gul/orange/rød der stikker op som ild.

Krans Lav selv en krans af f.eks. birkegrene viklet med grønt stof. Der fås mange små kunstige lys som kan sættes på/monteres på kransen. Man kan også købe en færdig guldkrans i plastik med ”lys” hos Stenberg i Nørre Nebel til 135 kr. tlf. 75 28 89 00.

 

Links til sange og historie

Santa Lucia sangen og historien http://www.duda.dk/Grundfag/Kristendom/Jul/julesange/santa_lucia/santa_lucia.html

Et barn er født i Bethlehem http://www.duda.dk/Grundfag/Kristendom/Jul/julesange/et_barn_er_foedt/et_barn_er_foedt.html

Kender I den om Rudolf http://www.duda.dk/Grundfag/Kristendom/Jul/julesange/kender_i_den_om_rudolf/kender_i_den_om_rudolf.html

Nu tændes tusind julelys http://www.festabc.dk/A/Nu%20t%C3%A6ndes%20tusind%20julelys?dbid=d527c4f9-93b9-43ec-99a6-637c2d1c9485&type=1

God fornøjelse og rigtig god jul – Tak til Mælkebøtten i Odense.